Bredevoort Boekenstad viert haar 30-jarig jubileum! Dit bijzondere moment wordt gevierd met een speciaal weekend dat 3 dagen duurt. Op vrijdag 25 augustus om 20.00 uur wordt het startschot gegeven in de Koppelkerk.
Programma:
Pieter van Dijk, mede-organisator, zal de gasten verwelkomen voor de opening van het festival “Bredevoort Breder dan Boeken.” Wethouder Hans te Lindert zal het festival officieel openen. Christiaan Hümbs-Steinbeck, een gepassioneerde documentairemaker met een sterke band met Bredevoort, neemt ons mee op een reis door de geschiedenis van Bredevoort Boekenstad met veel bijzonder beeldmateriaal. Bredevoort wordt als een plaats delict - Tatort Bredevoort - in beeld gebracht.
Deze avond vol historische beelden wordt onderbroken door een ludieke boekperformance van Rainer Heeke en Wies Kuyers gebaseerd op het tweetalige boek "Bredevoort, de stad van de dromende boeken." Na afloop is er een gezellige borrel in de Koppelkerk. We kijken uit naar een inspirerend en cultureel weekend tijdens "Bredevoort breder dan Boeken," waarin we samen de toekomst en het verleden van onze Boekenstad vieren. Kopje koffie of thee inbegrepen.
Christiaan Hümbs-Steinbeck over het filmgedeelte met de titel Tatort Bredevoort: "Plaats delict: de boekenstad. PAS OP! oren en ogen open! Op vrijdag 25 augustus vindt een filmavond en de opening van het festival Bredevoort Breder dan Boeken plaats. Het zal een verrassend programma zijn met korte films die allemaal betrekking hebben op boeken en het stadje Bredevoort. We willen niet teveel weggeven dus kom gerust onvoorbereid langs en laat u meenemen in deze korte maar afwisselende visuele reis. Mocht u toch willen weten waar u zich op inlaat, kunt u altijd een blik op het programma werpen."
Filmprogramma:
Wie is wie
Christiaan Hümbs-Steinbeck
Christiaan Hümbs-Steinbeck (documentaire/filmaker) is opgegroeid in de Heurne en heeft een sterke band met Bredevoort. Hij was vaak op zondagen te vinden in de boekenwinkel van Loeki en Hans Pruim. Christiaan studeerde af aan de universiteit van Münster o.a. als visueel antropoloog. Verder studeerde hij Nederlands-Duitse betrekkingen wat precies past bij de “grensganger” die nu in Melle (Dld) woont. Christiaan Hümbs-Steinbeck heeft bijzonder beeldmateriaal verzameld dat de relatie tussen Bredevoort en het boekenthema prachtig illustreert, wat voor een feest van herkenning en nostalgie zal zorgen.
Hans te Lindert (Wethouder Gemeente Aalten)
Als wethouder in Gemeente Aalten is Hans te Lindert o.a. verantwoordelijk voor de Onderwijs, Bibliotheek, Kinderopvang, Welzijn, Dierenwelzijn, Dorpshuizen en Subsidiebeleid. Hans te Lindert: “Met het rijke verenigingsleven, het naoberschap en onze Achterhoekse nuchterheid hebben we in onze gemeente goud in handen! Ik werk er héél graag aan mee om met dat ‘goud’ onze gemeente een nóg fijnere plek te maken om in te wonen.
Pieter van Dijk
Pieter van Dijk woont in Bredevoort. Hij krijgt zijn opleiding aan de Kleine Academie in Brussel, een particuliere opleiding gebaseerd op het ‘neutrale masker’ van de theater-pedagoog Jacques Lecoq in Parijs. Na zijn audities en toelating aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht besluit hij deze opleiding te verlaten en te kiezen voor Brussel. Hij vertrekt in november 1994 en komt in 1997 terug, waarna hij Theatergroep Smeedwerk opricht. Vanaf 2009 is hij artistiek leider van Gekkoo.
Rainer Heeke & Wies Kuyers
korte impressie: 2-talige boekperformace
| |
Im anfang das buch. | In het beginne het boek. |
Oh ja, meine wissbegierigen freunde. | O ja, beste weetgierige vrienden. |
Bredevoort ist eine stadt der musen | Bredevoort is een stad van de muzen. |
Sie lebt mit der phantasie und ist voller anregung. | Ze leeft door de fantasie en is vol inspiratie. |
Komt dat zien & luisteren. „so buchstabiert man Boekenstad.“